Fakta Shenget #ProsesTempah (Tarikh Siap)

Antara point terakhir yang wajib akak sentuh ketika memproses tempahan adalah tarikh siap. Hipothesis akak senang;

“Semakin cepat tarikh siap tempahan, semakin mahal harganya,”

Ini yang akak pegang dari awal penubuhan Shenget dulu. Akak tahu pun sebab akak percaya pada ini;

“Semakin terdesak seseorang itu, mereka juga tak kesah pasal duit (mereka kaya),”

Jadi, rancanglah tarikh siap tempahan korang supaya memudahkan kerja akak dan menjimatkan duit korang. Akak tak ada masalah sebab akak kapitalis. I’ll go where money went. Kah kah kah!

Ehem!

Berapa lama akak siapkan baju?

Soalan bernas. Jawapan akak pun bernas. Ikut kuantiti tempahan dan jenis cetakkan. Akak tengok dua ini dahulu sebelum akak cek production que. Macam minggu ni, production akak sangat full sehinggakan akak cuma boleh ambil order dari hari Khamis ini sahaja. Dan production full lepas Kamis sehingga akhir minggu ini sebab hari selasa lepas baru masuk order baru. Next order might be next week. Okay, faham?

Abes tu kalau stended akak punya timeline berapa lama?

Kalau stended, akak biasanya reserve 3 hari hingga seminggu untuk baju tshirt biasa dan untuk tshirt custom lebih kurang seminggu ke 15 hari. Depends on quantity. Ini adalah tarikh production normal sebab akak dah masuk masa-masa kecemasan sekali. Dalam agreement biasanya maksimum 15 hari sahaja. Masa rekod kami adalah 24 jam. Itupun baju tshirt biasa, 1 warna untuk 30 helai.

Biasanya bila akak proses buat baju?

Kalau ikutkan, akak proceed lepas dah bayar deposit. Tapi ada yang nak tukar saizlah, warna baju, jenis baju dan lain-lain cekadak, akak akan confirm order 3 hari lepas downpayment dibuat. Itu paling lewat. Lepas tarikh tu, akak tak layan.

Ada apa-apa lagi yang akak nak beritahu?

Ada, akak cuma akan proceed order lepas dah dapat downpayment. Tarikh 1 5hari countdown tempahan siap bermula dari tarikh deposit dibayar. Jadi sebarang perubahan tarikh siap tempahan minta maklum awal-awal. Akak nak korang dapat hasil yang terbaik dari air tangan crew2 akak, jadi akak akan pastikan crew2 akak tenang ketika buat kerja. Hasil pun terbaik.

 

Next post akan cerita mengenai point tak berapa nak penting ketika tempahan iaitu, belanjawan (bajet).

Fakta Shenget #ProsesTempah (Jenis Baju/Cetakkan)

Akak dah sentuh bab kuantiti dan design, jadi kali ini akak nak sentuh mengenai jenis baju dan cetakkan. Kenapa kena ada maklumat ini sekiranya korang nak tempah baju dengan akak?

Kenapa ye?

Sebabnya akak perlu masukkan baju korang untuk harga sehelai. Kos terlibat dalam pembikinan baju kebiasaannya terbahagi kepada dua. Pertama printing, kedua baju. Kami feymes bab-bab buat baju raglan yang ada hasu (jahit serong belah bahu tuu) dan t-shirt. Ada juga request baju muslimah, sweater dan baju honeycomb berkolar. Korang jangan ingat akak cuma print tshirt tau.

Apa aje jenis baju akak ada?

Akak banyak baju boleh buat. Walaupun akak dah claim awal-awal yang akak bukan towkey kilang baju, tapi akak memang banyak buat baju. Kebiasaannya adalah baju custom kalau nak pelik-pelik ni. Antara list baju yang akak ada:

  • Tshirt round neck lengan pendek
  • Tshirt round neck lengan panjang
  • Tshirt lacoste (honeycomb)
  • Dry fit (Jersi)
  • Baju muslimah
  • Raglan 3 suku dengan hasu
  • Raglan lengan panjang dengan hasu
  • Raglan lengan pendek dengan hasu
  • Raglan 3 suku tanpa hasu
  • Raglan lengan panjang tanpa hasu
  • Raglan lengan pendek tanpa hasu
  • Dan lain-lain lagi

Korang nak mintak apa, akak boleh bagi. Tapi bila untuk spesific brand, akak kena cari stok dulu. Contohnya;

“Akak, saya nak baju Foursquare sahaja la kak, kawan-kawan saya kena sawan babi bila dia pakai baju lain,”

Jadi akak pun terpaksa cek stok dahulu sebelum buat konformasi. Akak bukan layan sorang-sorang kastemer, ramai akak layan. Jadi biasanya akak akan kumpulkan semua jenis baju dan buat stock check untuk semua. Jadi benda tu makan masa sikit. Sikit tau, bukan 3 hari atau sebulan.

Harga macam mana akak?

Harga tu akak kena konfemkan bila ada stok, jadi apa-apa pertanyaan boleh terus hubungi kami dan kami (biasanya akak) akan inform korang dalam jangka masa pantas.

Kenapa akak buat macam tu? Tak ada price list ke?

Hui, senang korang cakap ye. Akak bagi satu contoh la. Macam Oren Sport, diorang ada berlambak produk. Contohnya;

“Akak, saya nak baju Oren Sport jersi la kak, berapa ha?”

Korang tau tak yang sebenarnya Oren Spot tu ada berpuluh produk. Untuk jersi sahaja ada berbelas spesis. Nak yang mana satu? Paling best, setiap tu berbeza harga. Wow… *mindblown

Akak dah cerita bab baju, bab cetakkan macam mana?

Untuk cetakan buat masa ini akak cuma ada 3 jenis yang akak buat. Akak tau buat yang lain sebab equipment dan demand yang tak mengagumkan. Akak akan buat kalau ada permintaan yang banyak. Jadi, akak ada ini sahaja buat masa sekarang;

  • Emboss
  • Glow in the dark
  • Glitter

Akak dalam proses untuk buat discharge, tapi tu dalam perancangan. Buat masa ni akak tak buat lagi. Akak guna full rubber dye ye. Akak tak guna plastisol. Harap maklum.

 

Post seterusnya akak akan cerita pasal tarikh siap tempahan.

Fakta Shenget #ProsesTempah (Design)

#Design

Design adalah orang Melayu panggil, tapi orang jawa panggil reka letak. Reka letak bermaksud susun atur kerja seni atas t-shirt. Akak tak kisah korang nak panggil benda ni apa, tapi akak tahu yang design akan merujuk segala corak yang akan melekat pada baju. Ini termasuk warna dan lokasinya.

Agak susah bagi akak kalau nak bagi harga sebab kebiasaanya orang dah ada design baru cari akak. Kalau setakat nak bertanya seperti angin lalu melempas rindu, akak pun bagi harga bagai angin lalu melepas rindulah. Susah sangat akak nak bagi harga sebenarnya. Tapi memang macam tu hakikatnya. Ada design, ada quotation. Takda design, cari/ buat/ tempah design dahulu baru cari akak.

Persoalannya, celah mana nak cari designer?

Jangan risau, akak pun ade offer servis design khas untuk baju korang. Paling rendah akak boleh cas RM 50 satu design. Harga tu hanya diberi sekiranya korang jadi tempah baju dengan akak. Harga special. Main business akak cetak tshirt, bukan design. Kalau ada yang marah, kesah pulak akak…

Siapa designer akak?

Designer akak seorang lelaki merangkap salah seorang staff operasi akak. Sebarang design dari client akak pass kat dia dulu untuk semakkan. Mana tau tetibe hantar tak kena format, tak cukup saiz, missing fonts, illegal, ade corak menghina atau sebagainya. Akak mesti nak jaga reputasi akak dan kompeni. Ye dok? Lagi satu, kalau ada problem dengan artwork, designer akak akan terus kabor, dan akak akan inform client.

Apa format design?

Biasa akak terima segala bentuk .ai dan .eps CS 6 dan kebawah. Kalau yang ada buat dalam Photoshop, diminta untuk buat actual size. Akak taknak timbul isu design pecah atau apa segala masalah berkaitan artwork. Selain daripada ini, akak akan request korang untuk cari designer yang bertauliah atau minta kami tolong buatkan. Tiada masalah~

Saiz Design?

Buat masa ini akak cuma ambil untuk saiz A3 dan A4. Paling besar pun A3, korang nak mintak lagi besar dan pelik2, maka caj pun akan besar dan pelik2.

Hakcipta artwork macam mana?

Hakcipta artwork jatuh pada dua belah pihak. Akak boleh claim, dan korang boleh claim. Dalam agreement masa nak bayar deposit nanti ade tulis. Harap baca.

Kalau design tu dari kitorang macam mana kak?

Kalau design tu dari korang, jangan risau, akak bukan macam pencetak low class yang suka kutip design orang lain dan jual. Akak belajar sampai degree kut. Akak belajar akta pasal hak cipta. Kau jangan main2. Macam akak cakap tadi, akak jaga reputasi akak ye. Akak ni jurutera cetak baju tau! *tapi CGPA akak bukan mcm Pakcik Ahmad Maslan, dia genius!

Kalau kami bagi design macam mana kak?

Senang kerja akak, senang kerja korang dan senang juga akak nak bagi harga murah. Takda hal bro!

Post seterusnya berkaitan Jenis baju dan jenis cetakan. Jangan lupa follow blog akak ni tau.

Fakta Shenget #ProsesTempah (Kuantiti)

Downpayment cerita semalam, hari ni kita cerita bab sebelum downpayment. Proses tempahan ceritanya. Proses tempahan juga sebenarnya akak akan pecahkan kepada beberapa post. Post-post ini akak akan link kalau ade sesiapa yang tidak faham. Senang kerja akak, senang juga kerja korang. Kalau membaca pun susah, jadi;

“Anda tidak layak menerima produk dan servis kami,”

Sebelum sebutharga dikeluarkan oleh akak, akak nak beberapa maklumat mengenai tempahan korang yang lengkap. Kalau tak cukup salah satu, anda akan menerima ayat seperti dalam quotes kat atas. Akak tak marah, tapi memang itu akak akan cakap. Akak nak filter dulu siapa yang betul-betul nak tanya harga atau sekadar angin lalu melempas rindu. Ceewwah!

#Kuantiti

Kuantiti adalah perkara pertama yang selalu pelanggan akak ada. Sebab kuantiti ini senang je nak anggarkan.  Kebiasaannya kuantiti merujuk kepada keseluruhan bilangan helaian baju yang hendak dicetak. Akak perlukan kuantiti supaya senang akak nak kira berapa korang punya kos sehelai. Kang kalau akak bantai kira selonggok campur-campur, korang pulak pening. Bila pening, akak lagi pening nak explain kenapa harga dia macam tu.

Tak susah kalau korang nak kira kuantiti ni dan jangan risau, harga untuk semua saiz akak pukul sama je. Tak kiralah XS sehinggalah XXXXL tu. Akak akan bantu korang untuk kenal pasti kesesuaian kuantiti dengan harga. Akak akan tolong sampai habis.

Sekiranya korang nak harga murah, akak sarankan letaklah kuantiti banyak sedikit. Sebab apa? Sebab akak perlu seimbangkan kos cetakan dengan kuantiti. Akak hanya perlukan 1 blok cetakan sahaja untuk 1 lokasi dan 1 warna. Sekiranya ada 30 helai, 120 helai waima 1000 helai pun, hanya 1 blok sahaja diperlukan. Bazir buat blok banyak-banyak. Jimat juga duit korang.

Post seterusnya akan menyentuh berkenaan design.

Fakta Shenget #Downpayment

Akak nak buat satu siri FAQ Shenget, tapi akak takde idea. Susah sebenarnya nak tumakninah dalam menulis. Akak tak power. Tapi bila masuk bab mengerut macam sekarang, akak lejen dan cantik… Awww~

Okay, cerita basic pasal Shenget kali ni, akak nak wujudkan thread FAQ dalam blog, sebarang permasalahan akak akan tag orang kat blog ni dan anda disarankan baca. Alah, akak tahu ramai malas baca, jadi jangan sampai akak kabor,

“Anda tidak layak menerima produk dan servis kami,”

Jadi tanpa buang masa lagi, akak mulakan dengan sistem urusniaga yang kami amalkan.

#Downpayment

Akak dah pernah cakap dulu yang Shenget ni hanya akan terima job orang-orang yang berani. Berani apa dia tu?

Berani letak downpayment sebanyak 50% dari jumlah tempahan. Itu bagi yang ingin Cash On Delivery (COD) sahaja, bagi yang full guna online, akak cari orang yang berani bagi downpayment 100%.

Angpa pengecut? Maka anda tidak layak menerima produk dan servis kami.