Tak semua design boleh buat

Kami di Shenget Studio banyak terima pertanyaan yang kompleks dan pelik-pelik. Kali ni kami memang nak cerita satu benda supaya bakal-bakal pelanggan dan pelanggan yang lepas dapat mengambil iktibar dalam kes yang selalu kami dapat.

Minggu ni ramai prospek pelanggan kami bertanyakan maklumat berkenaan baju. Tu biasa. Lagi biasa selepas dapat harga mereka senyap seribu bahasa. Keh keh keh. Sifu aku kata pun benda tu biasa.

Jadi apa yang biasa pelanggan buat adalah memberi skrip soalan seperti dibawah:

Design Tshirt Tak Boleh Buat

Unik kan? Tak gitu?

Gambar diatas adalah illustrasi yang kerap kami terima dan kadang-kala jenuh nak explain banyak kali dengan bahasa yang mudah pada mereka. Memang rumit nak memahamkan pelanggan berkenaan FAQ yang kami terima.

Tapi rakyat Malaysia kengkadang memang ‘state of the obvious’ sebab pengalaman kami memang macam tu. Dulu waktu aku dengan Atiqah berada dalam industri buku Malaysia, kami ada tour untuk jual buku dan rata-rata pelanggan akan tanya, “berapa harga buku-buku ini dik,” walaupun dihadapan gerai kami sudah terang tertulis, ‘3 buku RM50’. Agaknya nak kena tonyoh kat batang hidung baru nampak ke macam mana?

Kami suka prospek yang bertanya begitu. Itu adalah indikator kepada persoalan, ‘diorang ni minat ke nak beli buku?’ dan untuk itu kami akan kembangkan 1 soalan tadi menjadi soalan yang lain supaya satu bentuk perbualan terhasil. Perbualan tersebut akan menambah minat mereka untuk membeli produk kami dengan harga yang berpatutan.

Kalau baju agak kompleks sikit sebab kami memang tak dapat terima pelanggan punya design yang merapu dan bukan dalam bentuk solid color. Kalau untuk itu, biasanya kami akan outsource untuk DTG dan bukan silkscreen. Maka bayaran dia pun bukan biasa kerana metod percetakan pada pakaian itu adalah berbeza dari apa yang kami tawarkan.

Perhatikan design yang diberi. Ada banyak warna dan shadow design tersebut agak tidak tersusun rapi. Sememangnya agak kompleks untuk menggunakan teknik silkscreen. Bukan kami taknak buat, tapi kami tiada mesin untuk DTG. Mesin dia mahal woo…

Hahaha!

Design 101- Bagaimana menghantar design sebelum cetak

Aku sebenarnya banyak juga kerja que. Tengah nak siapkan beberapa design baju untuk dijual. Tapi Shenget tiada pekerja lain, jadi hanya akulah designer buat masa ini. Aku paling sakit hati bila ade orang request design percuma. Nak maki, kesian. Mungkin dia tak tahu kenapa design kami caj dalam harga printing sekali. Teruskan bacaan, mungkin korang akan faham kenapa aku caj sekali design dalam printing.

Dalam menentukan harga sesebuah tshirt sebelum dicetak ada beberapa faktor seperti:

  • Kuantiti
  • Jenis baju
  • Tarikh siap
  • Bajet
  • Design baju <= Paling bermasalah setakat ini.

Kami dah pesan pada ramai client kami berkenaan design yang disebutkan diatas. Syarat-syarat menghantar artwork pada kami bagi memastikan hasil cetakan terbaik. Tapi sumpah aku berani bet, ramai yang keliru bila bertanya berkenaan design.

Kami memerlukan design tersebut dalam format vector illustrator ataupun high resolution jpeg. Itu adalah imput yang kami perlukan seupaya output dari hasil percetakan kami 100% cantik. Bukan suka-suka nak request benda tu.

Kenapa vector? Sebab dia ringan. Kalau hantar dalam photoshop pun kami akan convert jadi vector. Kami tahu photoshop kadang-kala gambar dia pun bukan dalam bentuk high resolution. Bila zoom in, konfem pecah. Tak caya? Cuba zoom in design dalam photoshop dalam nilai zoom 100%. Perhatikan piksel dalamnya adakah pecah atau tidak? Kalau sudah zoom 100% masih tidak pecah, design itu boleh digunakan.

Apa akan jadi sekiranya design tidak dalam format yang kami mahukan? Kami akan request client untuk beri design dalam format yang sepatutnya. Sekiranya mereka meminta kami untuk buatkan, akan ada caj tambahan dikenakan pada mereka. Kenapa caj tambahan akan dikenakan?

Kami kena trace balik design tersebut dalam format illustrator/ vector. Proses tracing makan masa dan kadang kala merumitkan betul. Itupun bergantung pada design. Sekiranya design dalam bentuk jpeg dan visual seumpamanya, maka secara automatik kami akan trace semula.

Tak tahu tracing tu apa? Boleh google dan tengok video youtube berkenaan proses tracing bagaimana. Itu sebab kami caj design kalau tak lengkap seperti apa yang diminta.

Ps: Ini adalah bahagian pertama dimana bahagian design melibatkan format hantaran dikenakan pada pelanggan. Bahagian kedua adalah berkisar ‘tiada design percuma’. Stay tuned.

Cara Menetap Harga Baju Tshirt Online

Tajuk agak klise disitu sebenarnya. Akak dah explain banyak kali tapi kali ni ada perbezaan sedikit sebab senarai harga sudah siap. Jadi maklumat mengenai harga sudah boleh di-ekstrak terus dari sumber. Korang boleh agak harga dan bezakan harga antara pencetak yang lain. Dalam masa depan harga tersebut akan dipinda, tapi pindaan dilakukan tidaklah kerap seperti perubahan harga minyak petrol sekarang.

Semestinya kami tidak terikat dengan mana-mana kontrak dan ini membolehkan kami untuk menetapkan harga sukahati kami.

Tapi tu tak power derr...

Harga power kami boleh dapat lagi power kalau korang terus wasap akak 011- 3250 7626 dan terus beri maklumat. Akak akan cadangkan supaya korang boleh dapat tshirt yang berkualiti berbaloi dengan budget korang. Akak nak tolong ye ni, jadi jangan segan nak tanya.

Cara penetapan harga secara kasar boleh dirangkumkan begini:

Harga jenis baju:
Foursquare atau
Gildan atau
Orensport atau
Raglan Custom

+

Berapa warna cetakan yang mahu. Senarai harga cetakan rujuk sini. Guideline dia, 1 lokasi (depan, belakang, dalam @ lengan), 1 warna bersamaan 1 harga.

Print 1 warna Shenget Studio -2

Print 1 warna Shenget Studio -2

Print 1 warna Shenget Studio

Print 1 warna Shenget Studio

Print 2 warna Shenget Studio

Print 2 warna Shenget Studio

Print 2 warna Shenget Studio-2

Print 2 warna Shenget Studio-2

Print 4 warna Shenget Studio -2

Print 4 warna Shenget Studio -2

Print 3 warna Shenget Studio

Print 3 warna Shenget Studio

Print 4 warna Shenget Studio

Print 4 warna Shenget Studio

 

Atas adalah contoh cetakan dan bilangan warnanya. Ini adalah untuk solid color artworks. Kalau gradient macam mana? 

Itu sebablah akak perlukan design penuh dari korang supaya mudah kerja korang nanti terus dapat harga. Korang pun tak tension plak nanti kalau akak tanya macam-macam. Sebab akak dah tahu details, akak tak tanya banyak2 la nanti.

Kalau takda design macam mana? Akak boleh designkan. Tapi bab design akak cerita nantilah sebab post ni bukan pasal design.

Itu adalah cara penetapan harga secara kasar sekiranya berminat untuk menempah tshirt online, boleh terus Whatsapp akak di 011- 3250 7626 atau mengisi borang tempahan kami sediakan 24 jam.