Interview: Brader Khairul

Aku baru balik dari jumpa seorang kawan printer ni. Dia ade projek lebih sikit, jadi dia kasi sikit kat aku. Tapi bukan projek tu aku nak cerita. Aku nak cerita pasal seorang brader ni bersama kedai barunya di  pekan Meru.

Aku jumpa dia tadi dalam pukul 9. Lama tak jumpa brader ni. Dulu aku ade sub dia heatpress dengan DTG. Tapi sekarang dia tak buat DTG dah. Tak balik modal katanya. Jadi dia fokus pada heatpress.

Nama brader ni Khairul. Umur dia muda lagi. Baya2 abg aku juga. Rumah dia di Puncak Alam Fasa 2. Aku jumpa dia kat Fasa 3 dalam bulan 2 atau 3 dulu. Dia ternampak iklan aku kat mudah.my. Aku iklankan perkhidmatan silkscreen kat area Puncak Alam ni dulu. Masa aku jumpa dia, dia kata aku antara peniaga silkscreen tunggal di Puncak Alam.

Masa tu aku baru pindah sini. Aku tiada network besar kat area Puncak Alam. Masa aku jenjalan cari peniaga silkscreen lain susah juga nak jumpa. Mungkin juga aku jenjalan blah malam dan diorang dah tutup kot. Jadi masa dia cakap tu, aku iakan je. Maklumlah, x tahu. Hahaha….

Brader Khairul ni mula bisness dari rumah je. Masa aku dok lepak kt rumah dia, memang rumah dah macam kilang. Time tu dia buat part time je. Full time dia kerja kilang kat Shah Alam. Aku rasa dia engineer la kot, sebab depan rumah dia ade seketul motor besar dengan kereta Preve paking. Bukan calang2 orang.

Mula je dari rumah dan sekarang dah setup 1 kedai merangkap butik dia kat Pekan Meru. Pada aku itu dah cukup bagi inspirasi dah. Aku tgk dia awl tahun ni macam mana dulu sampai dia jadi sekarang. Gila betul investment dia.

Patut senyap lama. Kontek tak, ape tak. Last week kontek aku, rupe2nye dia dah ade kedai. Dia bos, dia juga kuli. Jadi la kan… memula… Nanti kalau dah besar sikit, boleh la upah orang kerja.

Dalam kedai dia ada banyak juga baju2 yg bukan dalam scene aku. Bukan minat aku la senang cakap. Baju softball,  American football, Basketball, topi rare pejadah lg la.

Tgk je la gambar kt bawah ni ha.

image

image

Bayangan tak nampak tu dia la. Hahaha…

Jadi kalau korang nak singgah, boleh usha kat Bazar Asy-syarif. Alah… dekat tapak mesjid lama dulu. Nanti kalau dia tanya mana tau, korang seru nama aku… mana tau boleh dapat diskaun. Hahahaha!

Ni kedai dia…

image

Dia tutup pukul 10 malam, hari2 buka.