Tak semua design boleh buat

Kami di Shenget Studio banyak terima pertanyaan yang kompleks dan pelik-pelik. Kali ni kami memang nak cerita satu benda supaya bakal-bakal pelanggan dan pelanggan yang lepas dapat mengambil iktibar dalam kes yang selalu kami dapat.

Minggu ni ramai prospek pelanggan kami bertanyakan maklumat berkenaan baju. Tu biasa. Lagi biasa selepas dapat harga mereka senyap seribu bahasa. Keh keh keh. Sifu aku kata pun benda tu biasa.

Jadi apa yang biasa pelanggan buat adalah memberi skrip soalan seperti dibawah:

Design Tshirt Tak Boleh Buat

Unik kan? Tak gitu?

Gambar diatas adalah illustrasi yang kerap kami terima dan kadang-kala jenuh nak explain banyak kali dengan bahasa yang mudah pada mereka. Memang rumit nak memahamkan pelanggan berkenaan FAQ yang kami terima.

Tapi rakyat Malaysia kengkadang memang ‘state of the obvious’ sebab pengalaman kami memang macam tu. Dulu waktu aku dengan Atiqah berada dalam industri buku Malaysia, kami ada tour untuk jual buku dan rata-rata pelanggan akan tanya, “berapa harga buku-buku ini dik,” walaupun dihadapan gerai kami sudah terang tertulis, ‘3 buku RM50’. Agaknya nak kena tonyoh kat batang hidung baru nampak ke macam mana?

Kami suka prospek yang bertanya begitu. Itu adalah indikator kepada persoalan, ‘diorang ni minat ke nak beli buku?’ dan untuk itu kami akan kembangkan 1 soalan tadi menjadi soalan yang lain supaya satu bentuk perbualan terhasil. Perbualan tersebut akan menambah minat mereka untuk membeli produk kami dengan harga yang berpatutan.

Kalau baju agak kompleks sikit sebab kami memang tak dapat terima pelanggan punya design yang merapu dan bukan dalam bentuk solid color. Kalau untuk itu, biasanya kami akan outsource untuk DTG dan bukan silkscreen. Maka bayaran dia pun bukan biasa kerana metod percetakan pada pakaian itu adalah berbeza dari apa yang kami tawarkan.

Perhatikan design yang diberi. Ada banyak warna dan shadow design tersebut agak tidak tersusun rapi. Sememangnya agak kompleks untuk menggunakan teknik silkscreen. Bukan kami taknak buat, tapi kami tiada mesin untuk DTG. Mesin dia mahal woo…

Hahaha!

Harga T-shirt Baru September 2015

Mungkin tak sedap untuk dicerita, tapi ini hakikat yang kitorang kena hadap. Rasa beban kalau ikutkan tapi nak buat macam mana kan, dah terpaksa.

Baru-baru ni kami dapat satu pengumuman dari syarikat pembekal baju kosong yang mengatakan harga baju mereka akan naik akibat dari penurunan nilai matawang Ringgit Malaysia berbanding Dolar Amerika. Jadi tanpa melengahkan masa, aku share harga baru yang telah berkuatkuasa 1 September 2015 sertamerta.

Aku juga nak minta maaf kepada regular customer yang sudi meng-repeat order dari Shenget atas kenaikan harga ini. Memang tak boleh nak elakkan. Aku rela naikkan harga dan maintain kualiti servis yang sedia ada. InsyaAllah, Shenget akan memperbaiki servis dari masa kesemasa.

Buat masa ini hanya satu supplier sahaja yang membuat pengumuman secara rasmi kenaikan harga pakaian mereka. Bagi baju yang lain, masih sama tiada perubahan. Sekiranya ada pertanyaan, boleh terus Whatsapp kami untuk mendapat harga yang baru. Jangan risau, servis layanan kami masih maintain walaupun tekanan dari faktor luaran semakin hari semakin tak masuk akal.

Antara berita lain yang menarik dari kami adalah penurunan harga minyak petrol. Kita tahu harga minyak dah takda subsidi. Setiap bulan ada kemungkinan akan naik dan turun. Jadi untuk itu, Shenget dan krew rasa bersyukur sebab kami dapat kurangkan kos logistik. Tapi kos logistik makan peratusan yang tipis je berbanding kos majoriti pengeluaran. Jadi benda tu dah consider masuk sekali dalam timbal balik harga baru bagi t-shirt 4 square. Takda cas melampau. Kompetitif ikut market.

Harga 4square baru 1 sept 2015

Boleh lawat sini untuk dapatkan maklumat baru tshirt Foursquare ye kawan-kawan.

 

Jadi, teruskanlah menyokong kami yang baru nak up ini. Kami banyak perancangan tapi nampaknya buat masa ini terpaksa slow atas faktor kekurangan staff. Sehingga kini, kami masih bergerak secara berdua, Aku dan Atiqah je.

Oh ya sebelum aku terlupa, Akak Shenget akan kurator bagi media sosial seperti fesbuk, insta dan Twitter sahaja. Bagi blog pula, aku dengan Atiqah (Kalau dia rajin nak tulislah) sebab Akak Shenget agak sibuk memandangkan dia tidak fulltime dengan kami dan sekadar berkhidmat secara percuma. Orang dah berkahwin ni susah nak buat macam-macam benda. Biasalah, banyak komitmen.

Keh keh keh...

Cara Menetap Harga Baju Tshirt Online

Tajuk agak klise disitu sebenarnya. Akak dah explain banyak kali tapi kali ni ada perbezaan sedikit sebab senarai harga sudah siap. Jadi maklumat mengenai harga sudah boleh di-ekstrak terus dari sumber. Korang boleh agak harga dan bezakan harga antara pencetak yang lain. Dalam masa depan harga tersebut akan dipinda, tapi pindaan dilakukan tidaklah kerap seperti perubahan harga minyak petrol sekarang.

Semestinya kami tidak terikat dengan mana-mana kontrak dan ini membolehkan kami untuk menetapkan harga sukahati kami.

Tapi tu tak power derr...

Harga power kami boleh dapat lagi power kalau korang terus wasap akak 011- 3250 7626 dan terus beri maklumat. Akak akan cadangkan supaya korang boleh dapat tshirt yang berkualiti berbaloi dengan budget korang. Akak nak tolong ye ni, jadi jangan segan nak tanya.

Cara penetapan harga secara kasar boleh dirangkumkan begini:

Harga jenis baju:
Foursquare atau
Gildan atau
Orensport atau
Raglan Custom

+

Berapa warna cetakan yang mahu. Senarai harga cetakan rujuk sini. Guideline dia, 1 lokasi (depan, belakang, dalam @ lengan), 1 warna bersamaan 1 harga.

Print 1 warna Shenget Studio -2

Print 1 warna Shenget Studio -2

Print 1 warna Shenget Studio

Print 1 warna Shenget Studio

Print 2 warna Shenget Studio

Print 2 warna Shenget Studio

Print 2 warna Shenget Studio-2

Print 2 warna Shenget Studio-2

Print 4 warna Shenget Studio -2

Print 4 warna Shenget Studio -2

Print 3 warna Shenget Studio

Print 3 warna Shenget Studio

Print 4 warna Shenget Studio

Print 4 warna Shenget Studio

 

Atas adalah contoh cetakan dan bilangan warnanya. Ini adalah untuk solid color artworks. Kalau gradient macam mana? 

Itu sebablah akak perlukan design penuh dari korang supaya mudah kerja korang nanti terus dapat harga. Korang pun tak tension plak nanti kalau akak tanya macam-macam. Sebab akak dah tahu details, akak tak tanya banyak2 la nanti.

Kalau takda design macam mana? Akak boleh designkan. Tapi bab design akak cerita nantilah sebab post ni bukan pasal design.

Itu adalah cara penetapan harga secara kasar sekiranya berminat untuk menempah tshirt online, boleh terus Whatsapp akak di 011- 3250 7626 atau mengisi borang tempahan kami sediakan 24 jam.