Cetak Baju Rustic Studio UiTM Puncak Alam

Ini adalah sample usaha kitorang di Shenget Studio dalam industri cetak baju di Puncak alam. Wah, bunyinya macam gempak. Rezeki kitorang untuk mendapat projek dari salah seorang student arkitek ni memang mengundang eksperimentasi yang yang mengejutkan kami.

Kenapa terkejut?

Tahu tak, sebenarnya projek ni dah diminta oleh designer tu, “Boleh tak tolong cetak dengan high quality?”

Jawapan kami, boleh je. Diorang sampai sanggup nak bayar mahal sikit untuk dapatkan hasil yang terbaik. Aku pun suka stail brader ni. Sangat senang berurusan.

Jadi partner aku Atiqah, terus kutip deposit selepas beberapa siri negosiasi di Whatsapp untuk menetapkan tarikh dan masa untuk berjumpa berbincang. Pada mulanya kami memang tidak menjangka akan mengunci projek ni. Sebab ini adalah pertemuan pertama dan biasanya pelanggan tidak terus bayar deposit.

Jangkaan kami meleset selepas menunjukkan sample baju pada brader ni, alhamdulillah dia bersetuju.

Hasilnya dapat dilihat di bawah:

Bahagian hadapan baju. Design simple, tetapi menarik.

Bahagian hadapan baju. Design simple, tetapi menarik.

Design belakang baju. Kecil. "Less is more" depa kata

Design belakang baju. Kecil. “Less is more” depa kata

Nak pack padat2 dan hantar dah ni

Nak pack padat2 dan hantar dah ni

Kepuasaan bila pelanggan terima pacaging macam ni dengan gembira... HUHUHU!

Kepuasaan bila pelanggan terima pacaging macam ni dengan gembira… HUHUHU!

 

Sememangnya aku tidak mendapat untung yang banyak dengan jual bercetak macam ni. Tapi aku akan bantu designer lain bagi menambahkan pendapatan lain dengan bakat yang mereka ada.

InsyaAllah, bulan 6 ini akan dilancarkan platform untuk para designer muda mengcungkil bakat design dengan platform yang kitorang sediakan. Shenget Studio akan melancarkan Projek Tee (Aku tak konfemkan nama projek ni lagi, asalnya nama aku bagi macam ni la) untuk mencetak dan menjual design korang dengan penuh gaya dan ekstrimis (ekstrimis konfiden).

Metodnya cuma bagi design > kami akan cetak baju anda > kami akan jual @ korang jual sendiri> korang makan royalti.

Apa yang perlu korang buat, Whatsapp aku kat 019-404 6632 (Ghafar) dan setup meeting untuk kita berjumpa dan beramas mesra. Aku akan cerita details dalam meeting tu.

Berapa yang korang kena keluar modal untuk jayakan Projek Tee korang sendiri?

ZERO~

Sebabnya modal itu dari Shenget Studio sendiri. Modal marketing, modal printing, modal itu ini semua Shenget Studio akan tanggung. Korang lepas hantar design boleh goyang kaki dan collect payment.

Mudah bukan?

So, rasa-rasa ada bakat? Meh wasap aku, aku cerita details projek masa appoiment.

Harga T-shirt Baru September 2015

Mungkin tak sedap untuk dicerita, tapi ini hakikat yang kitorang kena hadap. Rasa beban kalau ikutkan tapi nak buat macam mana kan, dah terpaksa.

Baru-baru ni kami dapat satu pengumuman dari syarikat pembekal baju kosong yang mengatakan harga baju mereka akan naik akibat dari penurunan nilai matawang Ringgit Malaysia berbanding Dolar Amerika. Jadi tanpa melengahkan masa, aku share harga baru yang telah berkuatkuasa 1 September 2015 sertamerta.

Aku juga nak minta maaf kepada regular customer yang sudi meng-repeat order dari Shenget atas kenaikan harga ini. Memang tak boleh nak elakkan. Aku rela naikkan harga dan maintain kualiti servis yang sedia ada. InsyaAllah, Shenget akan memperbaiki servis dari masa kesemasa.

Buat masa ini hanya satu supplier sahaja yang membuat pengumuman secara rasmi kenaikan harga pakaian mereka. Bagi baju yang lain, masih sama tiada perubahan. Sekiranya ada pertanyaan, boleh terus Whatsapp kami untuk mendapat harga yang baru. Jangan risau, servis layanan kami masih maintain walaupun tekanan dari faktor luaran semakin hari semakin tak masuk akal.

Antara berita lain yang menarik dari kami adalah penurunan harga minyak petrol. Kita tahu harga minyak dah takda subsidi. Setiap bulan ada kemungkinan akan naik dan turun. Jadi untuk itu, Shenget dan krew rasa bersyukur sebab kami dapat kurangkan kos logistik. Tapi kos logistik makan peratusan yang tipis je berbanding kos majoriti pengeluaran. Jadi benda tu dah consider masuk sekali dalam timbal balik harga baru bagi t-shirt 4 square. Takda cas melampau. Kompetitif ikut market.

Harga 4square baru 1 sept 2015

Boleh lawat sini untuk dapatkan maklumat baru tshirt Foursquare ye kawan-kawan.

 

Jadi, teruskanlah menyokong kami yang baru nak up ini. Kami banyak perancangan tapi nampaknya buat masa ini terpaksa slow atas faktor kekurangan staff. Sehingga kini, kami masih bergerak secara berdua, Aku dan Atiqah je.

Oh ya sebelum aku terlupa, Akak Shenget akan kurator bagi media sosial seperti fesbuk, insta dan Twitter sahaja. Bagi blog pula, aku dengan Atiqah (Kalau dia rajin nak tulislah) sebab Akak Shenget agak sibuk memandangkan dia tidak fulltime dengan kami dan sekadar berkhidmat secara percuma. Orang dah berkahwin ni susah nak buat macam-macam benda. Biasalah, banyak komitmen.

Keh keh keh...

Cara Menetap Harga Baju Tshirt Online

Tajuk agak klise disitu sebenarnya. Akak dah explain banyak kali tapi kali ni ada perbezaan sedikit sebab senarai harga sudah siap. Jadi maklumat mengenai harga sudah boleh di-ekstrak terus dari sumber. Korang boleh agak harga dan bezakan harga antara pencetak yang lain. Dalam masa depan harga tersebut akan dipinda, tapi pindaan dilakukan tidaklah kerap seperti perubahan harga minyak petrol sekarang.

Semestinya kami tidak terikat dengan mana-mana kontrak dan ini membolehkan kami untuk menetapkan harga sukahati kami.

Tapi tu tak power derr...

Harga power kami boleh dapat lagi power kalau korang terus wasap akak 011- 3250 7626 dan terus beri maklumat. Akak akan cadangkan supaya korang boleh dapat tshirt yang berkualiti berbaloi dengan budget korang. Akak nak tolong ye ni, jadi jangan segan nak tanya.

Cara penetapan harga secara kasar boleh dirangkumkan begini:

Harga jenis baju:
Foursquare atau
Gildan atau
Orensport atau
Raglan Custom

+

Berapa warna cetakan yang mahu. Senarai harga cetakan rujuk sini. Guideline dia, 1 lokasi (depan, belakang, dalam @ lengan), 1 warna bersamaan 1 harga.

Print 1 warna Shenget Studio -2

Print 1 warna Shenget Studio -2

Print 1 warna Shenget Studio

Print 1 warna Shenget Studio

Print 2 warna Shenget Studio

Print 2 warna Shenget Studio

Print 2 warna Shenget Studio-2

Print 2 warna Shenget Studio-2

Print 4 warna Shenget Studio -2

Print 4 warna Shenget Studio -2

Print 3 warna Shenget Studio

Print 3 warna Shenget Studio

Print 4 warna Shenget Studio

Print 4 warna Shenget Studio

 

Atas adalah contoh cetakan dan bilangan warnanya. Ini adalah untuk solid color artworks. Kalau gradient macam mana? 

Itu sebablah akak perlukan design penuh dari korang supaya mudah kerja korang nanti terus dapat harga. Korang pun tak tension plak nanti kalau akak tanya macam-macam. Sebab akak dah tahu details, akak tak tanya banyak2 la nanti.

Kalau takda design macam mana? Akak boleh designkan. Tapi bab design akak cerita nantilah sebab post ni bukan pasal design.

Itu adalah cara penetapan harga secara kasar sekiranya berminat untuk menempah tshirt online, boleh terus Whatsapp akak di 011- 3250 7626 atau mengisi borang tempahan kami sediakan 24 jam.