Mana Nak Dapatkan Dana Untuk Perniagaan?

Aku selalu pesan kat Atiqah, jaga cashflow. Tu asasnya kami dapat bertahan sehingga sekarang. Bab-bab duit ni kami memang berhati-hati. Jadi apa-apa keputusan berkenaan duit akan melalui perbincangan dahulu.

Pesanan kedua adalah, jangan buat loan kalau masih dalam fasa surviving. Fasa surviving adalah dalam lingkungan 3 tahun perniagaan itu dibuat. Masa itu tidak sesuai untuk memulakan perniagaan dengan meminjam mana-mana institusi kewangan. Tapi benda ni boleh void. Sekiranya sudah melepasi benchmark 1) Revenue syarikat 2) Tahun beroperasi. Dedua ini adalah indicator terbaik sekiranya mahu kembangkan perniagaan anda.

Apa-apa pun, aku share video ni mana tahu dapat membantu korang.

Perlu Ke Kena Daftarkan Perniagaan?

Soalan ini adalah antara yang popular bila mula-mula Shenget ditubuhkan. Kami juga dulu bergerak secara ‘haram’ lebih kurang setahun sebelum perniagaan kami didaftarkan. Tak tenang nak buat urusniaga kalau pendaftaran perniagaan tidak dibuat. Supplier susah nak bagi harga supplier, diorang akan kira kita sebagai end-user. Pelanggan turut tak percayakan kita sebagai entiti perniagaan.

Jadi nasihat aku, korang yang baru nak berjinak-jinak dengan perniagaan bolehlah daftar dulu perniagaan walaupun dengan hanya 1 produk atau servis buat masa ini. Apa, kalau daftar perniagaan akan dikenakan cukai terus ke?

Kome jual dadah ke ape? Mabuk ketum?

Pelan Perniagaan Untuk Usahawan Baru

Pada kengkawan yang baru-baru nak up dalam bisness, aku share 1 video ni. Mana tahu boleh membantu untuk memulakan perniagaan. Tapi maaflah, aku tiada rancangan perniagaan seperti yang dikhabarkan. Lambat dan makan masa. Cara Shenget lebih kepada ‘Do first, mistakes second, learn third,’ sebab aku rasa itu lebih efektif berbanding develop business plan seperti yang orang2 SME ni cakap.

Tapi jangan risau, mana-mana pun boleh cuma, nawaitu dah ada kan.